</font id=“blue”>
A’kum semua warga MFN…Terlebih dulu saya ucapkan selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua warga hanyir MFN…Raya2 jugak, Memandu tue biar selamat sampai kedestinasi kita tuju..sempena nak menyambut hari lebaran yang mulia ni teringat saya masa dekat kg. dengan kemeriahan menyambut syawal, pelbagai juadah makanan dan kuih muih terhidang..kalau dkt kampung tue ‘sokko’ dan ‘burasa’ lh yang paling sedap sekali, makanan teradisi suku kaum bugis..mmmmm, sedapnya…Kepelbagaian suku kaum dekat malaysia ni, klu kumpulkan semua makanan tradisi masing2, buat satu majlis, pehhhhhh…makan x ingat dunia…Apa makanan feverot korang, boleh lah kongsi bersama…</font id=“size2”></font id=“Georgia”>
a.alaikum kenkawan..
menu pagi raya favret kawan nasi dagang dengan gulai ikan tongkol, ayam dan udang. satu lagi kuah kuzi dimakan dengan roti jala dan roti.
quote:Originally posted by ranggas
A'kum semua warga MFN...Terlebih dulu saya ucapkan selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua warga hanyir MFN...Raya2 jugak, Memandu tue biar selamat sampai kedestinasi kita tuju..sempena nak menyambut hari lebaran yang mulia ni teringat saya masa dekat kg. dengan kemeriahan menyambut syawal, pelbagai juadah makanan dan kuih muih terhidang..kalau dkt kampung tue 'sokko' dan 'burasa' lh yang paling sedap sekali, makanan teradisi suku kaum bugis..mmmmm, sedapnya....Kepelbagaian suku kaum dekat malaysia ni, klu kumpulkan semua makanan tradisi masing2, buat satu majlis, pehhhhhh...makan x ingat dunia...Apa makanan feverot korang, boleh lah kongsi bersama.....
macam mana rupa ‘sokko’ dgn ‘burasa’ tu ranggas? tak kenal la… ada gambar tak? By the way aku suka sangat makan kuih ‘cara berlauk’. masalahnya susah nak jumpa kuih ni… dia mcm kuih talam berlauk jugak cuma rupa dia mcm telur rebus yg dibelah 2, tapi ada lauk daging kisar dan lada ditengah tengah dia… sedap beb…
[img] http://i234.photobucket.com/albums/ee140/mayong_mega/signature.jpg?t=1190613628 [/img]
Hidup Mancing! Hidup Mancing! Hidup Mancing!
Pagi raya memang tak miss ayam masak merah, daging kurma, ayam kari, sambal goreng, lemang, kuah sate, roti bantal, nasi minyak/nasi tomato and air lemonade, kuih2 dan biskut belum sentuh lagi hohoho… meriah giler… fuh… tak sabar rasanya…[:D][:D]
MENU PEBERET DIPAGI RAYE,
NASI IMPIT KUAH KACANG NGAN RENDANG DAGING PEEEERGGGG, TP
TAK LEH LAWAN NASI DAGANG IKAN TONGKOL KG RAJA PEEEERRGGGGGG LENTOK
…ITIK…BERTUKAR……BERTUKAR..
Itik ialah nama biasa untuk spesies daripada famili Anatidae dan kelas burung. Itik kebiasaannya ialah burung akuatik, lebih kecil daripada saudaranya iaitu swan dan angsa, dan boleh ditemui di air tawar dan laut.
pagi raya tu… yg paling pebret adalah lontong trdisional yg dibungkus degan daun pisang… masuk kuah lodeh, masuk sambal sutun, masuk serunding, letak kat atas dia dua ekor udang goreng berempah saiz XXXL kat atas… lagi… letak lauk asing magkuk lain, ayam masak kurma, ayam masak merah, daging rendang, daging masak kicap, ayam goreng panas… letak semua benda tu ngadap TV… apa lagi bedallah… dah kenyang cas battery (tidur) bangun sambung lagi… [:D][:D][:D]
…Uhh!!!Jalan moleh-molek sikit nanti jatuh…ploop!!!.. hah aku kata dahhh…[:D]</font id=“size2”></font id=“purple”>
******* j e b o n g - t i t a n t r i g g e r f i s h - b a l i s t a i d e s v i r i s d e s c e n s *******